Friday, November 19, 2010

PAJERI TERUNG VS DAGING BALI...

akhirnye pe yg d tunggu2 thidang d depan mata!!

terung masak pajeri ~ mak aiii lazat x tkata..nak2 plak mak bekalkan rendang kerang jugak..perrghhh lg bselera tekak ai..tulah org kata mskan dr air tgn ibu ni mmg sedap wpun kdg2 resepi dia sndiri yg bikin..main campak2 jew kt periuk & tarrraaaa dh siap..sedap plak tu..

daging masak bali ~ yg ni ai rasa k'long jew yg masak paling sedap..even kt kedai/hotel pon x ssedap resepi k'long..dia ni mmg rajin gak masak mmasak nih..sume mende nk try..yg penting mnjd plak tu..

errmmm d sbbkan kedua2 menu ni mmg ada dlm my 'request'..so 2 hari bturut2 ai pulun spuas2 nyer!!!
*pasni tringin nk mkn pe plak ek...menu 'import' gak ke...ngeh3

Wednesday, November 17, 2010

NAK MAKAN...

Salam AidilAdha semua..
ai x apply cuti pon..nk balik kg keadaan masih x mngizinkan..
cukup stkt braya 1dy jew wif my parent in-law d ampang..

till today rasanya kesihatan ai btambah baik wpun still ada saki baki yg ada2 masa yg ai x bole nk control..selera mkn pon btambah baik alhamdulillah..kt dlm perut ni pon dah hampir 4mths & harap2 sickness ni cepat ler abis..then ai bole jlnkan my daily routine cam biasa setelah 2mths hb take over..& my adam jugak makin faham dgn keadaan mamanye ni..tenkiu2..

actually ai tgh mnunggu 'menu2' import heheh..ai dh 1mth tringin nk mkn pajeri terung yg mak masak & daging masak bali yg my sis-along masak (kt sini bukan xde tp x sama)..& kebetulan raya qurban ni my bro & lil sis balik kg braya so ai pon amik ksempatan 'mengorder' menu2 tu..kalu ikutkan byk lagik ai nk soh mak masakkan tp bak kata hb selera ai ni mcm2 tp makannyer stkt sesuap 2..mmbazir jew nnti..yelah2 betul ler tu kan x mmbazir..if ada org mkn lain ler citekan..

errrmmm dh tbyg2 dh kelazatan lauk2 tu sume..bila lar dorang ni smpi agaknyer..uhuksss

Monday, October 25, 2010

ALOHAAAA....

almost a mth ai x update blog kan..sejak belayar atas kapal ni x larat rasanyer..nasib baik nakhoda kapal tolong handle anak kapal yg sorang tu...

nak wat camne keadaan x mengizinkan..harap2 nakhoda kapal bsabar byk2 ye hehheh...

ok nnti ai dh ok sikit..ai akan kembali meng-update kan blog ni ek...

c u guys..

Wednesday, September 29, 2010

AFTER 7 YEARS..AGAIN!!...

"positive..u r pregnant madam!"

OMG..am preggy!!!..alhamdulillah this is my 2nd after 7yrs..

my son org yg paling suka..he always asking bout bb since last 2yrs lagik..dia pernah ckp dh malas nk doa pd Tuhan sbb Tuhan tak nak bg dia bb (ooo so sad..) ai bring him along masa jumpa doc coz my hb outstation..so his org pertama tau b4 his papa heheh..his so xcited smpi call nenek kt kg tak sabar nk bg tau..

actually ai dah rasa bdn mcm nk demam a day b4 our open hse..tp ai though tats normal 'penyakit' after hari raya..rasa stress & so tired...moody tak tentu pasal + diarrhea lagik..tak tahan sgt so ai gi clinic & doc tny ai dh period ke? ai says 'no..dh miss 1week' (actually ai dh biasa lewat period nih..kdg2 cepat kdg2 lambat) & she ask me do d urine test..tup2 'positive'!! sungguh out of my expectation (speechless ler skjp) & tetap bersyukur ke atas kurniaan mu ini Ya Allah & moga d permudahkan dlm segala hal..amin!!

Sunday, September 26, 2010

OPEN HSE @ NEW CRIB...

Syawal sudah hampir ke pnghujungnye..sana sini open hse smpi tak larat nk mkn dah..jln pon jem teruk sgt..yelah org sibuk ke jemputan masing2 & musim2 org braya ni jugak ler de yg amik ksempatan wat kenduri kahwin..

tis is our 1st raya @ our new crib..so we had plan to do a mkn2 for our close fren & relative lar..& tak lupa jugak adam's fren (his yg beria2 nk wat mkn2 kt umah baru) mula2 tu plan nye juz around for 80 pax jew...tp bila d tolak d tambah rasanya mcm lebih plak & takut x cukup (my hubby fren ramai oo..) so kena lar soh caterer up lagik..

so on 25/9/10 we open our hse to relative & fren heheh..most of them tak pernah dtg our hse & de gak org yg dok Ampang sesat cari jln (siapa kah itu? hehehhe) tak sangka ramai jugak yg dtg tmasuk neighbour2 yg bhampiran..& my sis jugak amik ksempatan wat surprise bday party for Adam..alhamdulillah rezeki..

it's a tiring day to us tp happy coz dpt meet up with all fren & relative..thanks to mom, dad & bro yg sudi dtg dr kg..to all fren, kezen2, pakcik2, makcik2, anak2 buah, etc..thanks for coming..insyaAllah ada rezeki next year we invite lg...

Tuesday, September 7, 2010

HE IS 7th NOW!!...

happy birthday 2 u..happy birthday 2 u...
happy birthday 2 adam..happy birthday 2 u!!

tis is 2nd year adam punya bday pd bulan Ramadhan..since he has no choice..kena lar celebrate bday masa buka puasa..as usual venue mesti ler bday boy yg pilih..last year kt ayamas & tis year kt secret recipe pulak (ai know coz his fav cake is there)..

present awal2 lg ai dh belikan (perap kt ofis dulu) ai belikan pe yg ada dlm wish list dia lar (pergghh hege bule tahan..terbang $$ mama) bukan manjakan sgt tp tu kira salah 1 reward jugak utk dia sbb berpuasa..tak kisah ler skali skala berhabis utk dia heheheh..

utk adam ~ selamat ulangthn..pjg umur..murah rezeki..rajin2 blajar & smoga mnjd anak yg buleh mama & papa banggakan 1 hari nnti...InsyaAllah...

Saturday, September 4, 2010

DAH NAK RAYA DAH...

tinggal lebih kurang sminggu jek lg kita nk berhari raya..cepat betul masa berlalu & kita akan tinggalkan Ramadhan & adam tgh kira hari je sbb birthday dia 3 days before raya (this is 2nd year his bday on Ramadhan)..preparation for raya beresss..tak nk jd spt tahun2 yg sudah..byk mende wat last min huru-hara..lgpun yg excited biasanya budak2 ler kan..adam awal2 dh hantar card raya pd atuk/nenek kt kg & atuk/opah yg sekangkang kera je dr umah kita org..ai ni cuma yg tak sabar nk balik kg jek jumpa mak ayah (this year my turn beraya di kg ya...heheh)

rindu pd dorang..rindu nk nengok persiapan mlm raya esp my dad lar..ayah mmg rajin tolong mak masak/bkemas mlm raya (kdg2 dia lg over dr mak heheh) nak2 pulak cucu2 dia ada lg tak tentu arah ler dia..riuh rendah umah..tu baru 3 je cucu kalu ramai tak tau ler camne plak..


ai bertambah rindu bila dengar lagu dr kump Raihan & Hujan nih..ai mmg terkenang dulu2 masa kecik2..bestnya masa tu langsung tak fikir susah mak ayah nk membesarkan kami adik bradik..tak pernah ayah mak berbagi kasih/hampakan permintaan anak2..cepat/lambat je tp dorang tetap tunaikan..ai takan lupakan pengorbanan mereka...insyaAllah..

Friday, September 3, 2010

IMPOSSIBLE - SHONTELLE


I remember years ago
someone told me I should take
Caution when it comes to love
I did, I did

And you were strong and I was not
My illusion, my mistake
I was careless, I forgot
I did

And now when all is done there is nothing to say
You have gone and so effortlessly
You have won You can go ahead tell them

Tell them all I know now
Shout it from the roof tops
Write it on the sky line
All we had is gone now

Tell them I was happy
And my heart is broken
All my scars are open
Tell them what I hoped would be
Impossible, impossible, impossible, impossible

Falling out of love is hard
Falling for betrayal is worst
Broken trust and broken hearts
I know, I know

Thinking all you need is there
Building faith on love and words
Empty promises will wear
I know, I know

And now when all is gone there is nothing to say
And if you're done with embarrassing me
On your own you can go ahead tell them

Tell them all I know now
Shout it from the roof tops
Write it on the sky line
All we had is gone now

Tell them I was happy
And my heart is broken
All my scars are open
Tell them what I hoped would be
Impossible, impossible, impossible, impossible
Impossible, impossible, impossible, impossible!
Ooh impossible (yeah yeah)

I remember years ago
Someone told me I should take
Caution when it comes to love
I did

Tell them all I know now
Shout it from the roof tops
Write it on the sky line
All we had is gone now

Tell them I was happy
And my heart is broken
All my scars are open
Tell them what I hoped would be
Impossible, impossible, Impossible, impossible
Impossible, impossible, Impossible, impossible

I remember years ago
Someone told me I should take
Caution when it comes to love
I did..

Tuesday, August 31, 2010

31 AUGUST vs ANNIVERSARY..YANG TERINDAH..

31-Aug sentiasa dlm ingatan..

cepat betul masa berlalu dh 8th years rupanya ai jd wifey..& d kurniakan seorg hero ~ adam..alhamdulillah sumenya okey wpun kadang2 ada ribut taufan & rusuhan tp our marriage masih dpt bertahan hingga ke hari ini..terima kasih Yang Maha Esa memberi rezeki & mmanjangkan usia 'ikatan' ini..jodoh..pertemuan & rezeki semua ini adalah dgn keizinan Mu..amin!!

to my hubby ~ another year of sharing as husband & wife..u may only be a person in this world..but 4 me..u are the world..may the love that we share grows deeper with each passing year..

tak lupa jugak pd ~ shah rizal & shahrina (my sis) / jusliza & apis janggut (my fren)..kebetulan tarikh anniversary mereka sama wif us..ai wish you both the best life can bring!

lastly...HAPPY ANNIVERSARY 2 US!!! heheheh

~ YANG TERINDAH ~
semenjak kau hadir dlm hidupku
tiada lagi keresahan
kau mengetuk pintu hatiku
tanpa sedar hingga ku izinkan
kau yg bernama cinta
kau yg memberi rasa
kau yg ilhamkan bahagia
hingga aku terasa indah
maaf jikaku tidak sempurna
tika bahagia mula menjelma
bila keyakinan datang merasa
kasih disalut dengan kejujuran
mencintai dirimu merindui dirimu
memiliki dirimu hingga akhir hayat bersama kamu
kau yg bernama cinta
kau yang memberi rasa
kau yg ilhamkan bahagia

hingga aku terasa indah

kau yg bernama cinta
..hingga aku rasa indah

Monday, August 30, 2010

BIRTHDAY IN AUGUST...

kita dah hampir ke penghujung August...ramai kengkwn ai yg celebrate birthday di bulan kemerdekaan ni..tak lupa jugak my sis & bro yg usia bertambah lagik 1 angka...

to my sis along ~ congrats sbb pintu hati dh terbuka utk menutup kepala..chantek style pilihan tudung ko ritu..
to my lil sis lynn ~ semoga hari ini lebih baik dr smlm..
to my bro aka ah chan ~ kehidupan baru nk bmula..jadilah seorg yg sabar & rajin berusaha..
to all my fren ~ smoga korang tabah mnghadapi hari2 yg mendatang...

happy birthday to all of u...muahhhh

Friday, August 20, 2010

ADAM PUASA LAGIK...

hari ni dah 10 Ramadhan..& alhamdulillah smpi ke hari ni adam masih mampu abiskan posa dia..

actually we dh ajar dia bposa since dia 5yrs (ai pon start blajar posa @ same age) masa tu ada jugak lar bocor2..pegi skolah ai still bekalkan food/air..yelah 1st time blajar posa kan tak boleh ler paksa sgt..tp ada jugak dia tny knp kena bawa mknan ke skolah even dia posa? ai kata if perut sakit/rasa tak larat mkn ler yg mama bekalkan..mama tak marah (dia risau betul if kena marah) sahur mmg susah lar nk bangunkan dia..rasanya mik masa 1/2hrs kot nk belai2 & pujuk dia sahur (letih gak ai a mth kena wat gitu..)

last year @ 6yrs age..adam posa penuh!! (alhamdulillah..) dia pegi school pon ai langsung tak bekalkan mknan/air (dia sndiri pon tak nak bwk..malu katanya) tp ai everyday akan call his teacher asking bout him..ai kata if he really cannot tahan let him mkn lar..during break they will separate kiddos yg posa in 1 room & do sumthing like colouring, etc..& his teacher says his ok takde mtk langsung nk mkn/minum (ai rasa mcm kesian pon ada..) thank God adam dpt abiskan posa sbulan..& we bg rewards spt yg djanjikan 1dy dia posa penuh..he will get RM2 from us (mb sbb rewards tu jugak kot dia btahan..tak kisah lar kan)

this year posa ai ada risau sikit..adam skolah ptg & dugaan posa tu lebih sikit..spt last year this year pon ai tak bg duit belanja/mkn/air pon..2 3 days posa dia ada ckp during break kawan2 beli mknan & mkn kt dalam classroom & knp dorang sume tak posa? tak takut bdosa..Tuhan marah? kesian anak ai sbb ai yg psyco dia gitu..ai kata his 7yrs now & big boy..if dia tak posa bdosa & Tuhan marah..bila Tuhan dh marah mcm mana tuhan nk syg kita..my hubby kata rasanya adam faham apa yg we maksudkan & for his gud jugak..

this year pon kena bg rewards jugak & adam dh pandai pilih mknan ikut selera dia sndiri..kalau pegi pasar juadah mmg we tak perlu fikir pe nk mkn coz adam dah ada sume menunya..menu sahur pon kdg2 dia yg tentukan..mlm pon dia nk kena ada supper mb perut tu tak berapa nk kenyang kot..smlm dia suruh ai wat lempeng & hot milo..dia kata masa kt kg nenek slalu wat kan utk dia (dia rindu kt nenek agaknya..) ai tak sampai hati sbb dia nk mkn kan wpun masa tu dh pukul 1am & watkan lar wpun badan rasa penat sgt..lgpun dia mmg sorang yg pemakan..sahur as usual mmg liat nak bangun..tapi ai mmg akan pastikan dia mkn jugak wpun sikit masa sahur..harap2 tis year dia dpt posa penuh lg spt yg lepas..

dah 2 3 days ni dia sibuk suruh ai belikan card raya utk nenda..katanya nak hantar kt atuk/nenek kt kg & atuk/opah yg tak berapa jauh dr umah ni ha..ai dah cari kt klcc takde & td ai pegi ampang park pon takde..utk ayahbonda byk lar tp adam kata kalu yg itu mama/papa je ler yg antar errmmm..teringat ai kecik2 dulu everyday mtk duit kt ayah nk beli card raya utk kwn2 hehheh..insyaAllah ai akan usahakan cari card raya yg adam mintak..

Wednesday, August 11, 2010

RAMADHAN DATANG LAGI...


duhai Ilahi..
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ai Ramadhan paling bererti..paling berseri
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju redha serta kasih syg-Mu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

namun teman..
tak akan ada manusia yg bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yg terakhir kali bg dirinya
yg mampu bg seorg hamba itu hanyalah berusaha..bersedia..meminta belas-NYA
andai benar ini Ramadhan terakhir buat kita...
MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YG PERNAH AKU LAKUKAN PD KALIAN...

LAST KOPEK ~ CHERATING, AUG 6 - 8...

tis is our last vacation before fasting...all tis my hubby & fren punya planning..ai follow jew ahakss..ramai jugak dlm 50pax..as usually yg paling tak sabar nk pegi adalah en adam kita..siap remind ai belikan baju swimming baru (actually baju dia mmg dh tak muat daa..)

tis 3d/2n trip..mrk awal pg dh grak tp we friday ptg (ai kena g ofis dulu coz byk mende kena setel..) & smpi Cherating around 6pm gitu..sempat bwk adam gi laut dulu (tak mandi pon..) mlm tu free & easy..we had our dinner at Kemaman with d group & had some chit-chat..

d next day..pagi2 lg en adam dh kejut ai ajak pegi pool..papa still dreamin' so ai temankan..my buddy~jusie awal2 dh kuar cari bfast (ai kirim jek..) OMG kali ni en adam really d kemaruk mandi pool..can u imagine since 10am-7pm his in pool all d way!!..makan pon ai suapkan tepi pool..betul2 balas dendam punya..papa nye pulak bz dgn pool game dia..yg anak2 tpaksa ler we mak2 kena jaga uhukksss..nite we had group bbq & b4 tat en adam dh start wat perangai (penat kot..) & ai smpt bg dia lelapkan mata dlm 15min..

last day..check-out @ 1pm & terus g cari keropok etc kt Kemaman...rasanya dlm 5pm jugak baru we & d group grak ke KL..smpi umah dh mlm & tired (nasib baik ai apply cuti d next day..) ok lar even tis is short holiday tp dpt gak release..sblm ni asik stress jek heheheh...

aksi en adam yg smpi luka2 kaki & dada..

Sunday, August 1, 2010

IMPORT PLAYER??...

event ~ Murphy Interfloor Futsal Tournament
venue ~ Ampang Sport Planet
date ~ 31-07-2010

actually my hb import player jew (our flr tak cukup player daa..) last min team leader mintak tolong & kebetulan his available..pe salahnya kan skali skala..

so on tat day ai bring along my hero..adam (like his dad..kaki bola) mmg pantang d'offer'..sanggup bangun pagi on wkend tu..dia plak yg beria2 dgn kasut bola dia..yg bagusnya my son ni letak jew kat mana dia mmg senang dpt kawan..very friendly cam papa dia..so no worry u can bring him every where..dia tau pe yg dia nak buat..ai juz pantau dr jauh..

back to our story..overall game ok..its a fun game lar nengok yg tgolek2 jatuh & ada yg mmg betul2 bule d gelar player..murphy ada 5 floor so ada 4 match sblm ke final..tak sangka our team dpt masuk final beb! (setelah bberapa thn kalah..uhukkss) yg bestnya juara btahan 2yrs bturut2 tis time hancuzz lebuq ngeh3..blue team juz won 2nd place tp ok lar (wpun cam tak percaya ahakss..) salute gak kt player yg bmati2an esp my hb..wpun injured tp tetap bsemangat demi blue team..dpt ler voucher utk shopping2 gitu (ai dah rembat itu voucher...hahahhah) layanzz...

the new exploration team..
final match..

Tuesday, July 27, 2010

DOSA GUGUR APABILA SUAMI, ISTERI BERSALAM...

[suami_isteri.jpg]

Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud:
"Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya."

Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kpd suaminya krn senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yg sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dlm keletihan..

Muka yg masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami..malahan menyebabkan Allah turut murka & kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan drpd suami..

Sesungguhnya keredaan Allah terletak pd keredaan suami..justeru apabila suami pulang segeralah bukakan pintu..persilakan masuk dgn penuh hormat & ciumlah tangan suami sbg tanda hormat serta meminta maaf..walaupun isteri merasakan tidak berbuat sbrg kesalahan pd hari itu..

Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya..maka gugurlah segala dosa dr celah-celah jari mereka berdua..

Andai mempunyai anak-anak..ajarlah mrk itu utk selalu bersalaman dgn ayahnya krn kelaziman akan memupuk rasa kasih & hormat anak2 kpd orang tua..

Kebahagiaan rumahtangga terletak pd akhlak & budi pekerti isteri..biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhdp suami & berakhlak pula..tentu ia akan menjadi penghibur dlm rumahtangga..

Oleh itu wahai isteri..hendaklah berlumba2 utk menjadi seorang isteri yg solehah..yg bertakwa..berakhlak mulia & taat kpd suami..

Rasulullah bersabda, yg bermaksud:
"Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung- burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya."

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas..maka bykkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suami..

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang memiliki mu."

Saturday, July 24, 2010

MIMPI??...

org kata mimpi mainan tido..tp kdg2 mimpi juga adalah 1 petanda..

mati?? yup ai yg mati..rasa lamanya pjlnan mimpi tu..ai bole rasa tanda2 100 hari sblm mati (eg dahi & pusat bdenyut..daging brgegar..idung jatuh etc) ai nmpk mayat ai tbujur & tau ai memang dah mati..tp dlm masa yg sama ai masih bole berkomunikasi..ai bagi tau my frenz..adik bradik yg ai sbnrnya dah mati..tapi tak ada sorang pon percaya pd..ai menangis2 beritahu pd hubby yg ai sbnrnya dh mati & minta dia ampunkan ai tp dia pon tak percaya..

setelah 2dys ai simpan..then tadi masa dinner dgn hubby ai ceritakan tentang mimpi tu..dia pandang muka ai & tanya kenapa ai mimpi mcm tu? katanya tak sedap hati..ai told him i felt the same this couple of days..ai sendiri tak tau apa maksud di sebalik mimpi tu..the story end..his going to JB tonite & ask me to search from net maksud mimpi tu..this is what i found ~

"Jika bermimpi diri anda mati menandakan anda akan panjang umur
tetapi jika bermimpi mati hidup semula alamatnya kehendak anda akan diperoleh "


betul ker tafsiran mimpi tu?? apapun hasilnya..ai tetap berserah kpd Tuhan Yang Maha Kuasa..hanya Dia yg mengatahui..amin!


** **
~ catatlah mimpi anda segera setelah bangun tidur krn bberapa saat setelah terjaga..sebanyak 90% mimpi anda akan hilang dr ingatan..

~ sebagian dr mimpi terbawa dr alam nyata krn itu hubungkan mimpi anda dgn peristiwa dlm kehidupan nyata..misalnya kemarin anda bertemu dgn pacar lama & tadi malam anda bermimpi tentang pacar lama..mimpi yg seperti ini tidak membawa pertanda apa2..

~ mimpi yg tidak dipengaruhi oleh peristiwa di alam nyata hampir pasti merupakan pertanda atau firasat..

Thursday, July 15, 2010

DETOX FOOT PATCH...

iklan skejap...hehhe

detox foot patch ni product kesihatan bg membantu mngelakkan toxin yg tkumpul dlm badan..so far respond yg ai terima sume ok..my mom diabetic~dia pon we all bg pakai..except for preggy woman we x galakan try...

if u guys ada ptanyaan or nk try bole email kat >mona2_adam@yahoo.com
cheers ...


Monday, July 12, 2010

SM SERI PUTERI CARNIVAL...

last Saturday 10/7/10 kt skolah my niece (SM Sains Seri Puteri KL) de carnival..so ai & my sis gi lar since my niece dh beria2 tolong belikan coupon..

skolah mrk ada special guest from 1 of Thailand college which b4 mrk ada wat ptukaran pelajar college tu dgn SM Seri Puteri..another guest dr SM Alam Shah (boys' school...ehemmm) org2 yg dtg pon bole tahan ramai jugek..byk gerai2 jual mknan (bole tahan sedap2 jugak..) ada pain ball..umah antu (tis mmg wajib ada kan...) live band pon ado!! & yg paling wat we all pecah perut are karaoke contest!! kelakar nengok bdk2 skolah mlalak dgn mcm2 gaya..ada yg sore mmg sedap de tu yg men hentam jew..sakit perut ai gelak..yg bestnya mrk sume sporting x kira lelaki ke pompuan..de gak ler 4 gerai sponsor~bank rakyat, celcom (2 lg tu ai x ingat gerai pe..) overall ok lar carnival tu..we all enjoy jugak lar kt sana..x rasa bosan langsung..

balik dr carnival we all lepak plak kt tasik titiwangsa..sempat gak ler they all naik sampan yg kayuh tu (ai x taw pe nama menatang tu..) sib baik smpt naik sbb ptg tu ujan lebat gila..then we all singgah ler de 1 gerai char kuew tiaw..sedap gak no bad wpun gerai tu actually masakan thailand..pic yg ado ni jew...hehheh


budak 2 org ni sempat paw abi wat 'face painting'...
patut ler adam takut rupanya x balance...hahahha

Sunday, July 11, 2010

FREN 4 EVER...

slalunya meet-up tak sah kalau tarak karok session..mmandangkan mrk2 ni kalau gi karok pon lebih borak dr mlalak (kesian org yg mnyanyi sorang2 ahaksss..) so ai as president aka consultant aka alarm clock (tq jusie bg ai anugerah tu..ahakss) mncadangkan kali ni meeting point kt Aseana Cafe KLCC (kena cari open place sbb bcakap mngalahkan berbatu jauhnyek..)

slain drpd tujuan mluahkan perasaan & sesi kaunseling..sesi bgambar yg paling wajib & harus! (wat minah bling2 aka barbie doll..legging jgn lupa heheh..) tak lupa juga sesi pnyampaian hadiah kpd cik puan ARNI (cam brucap kt podium skolah plak ni..) so ai yg mrangkap segala2 nya (no worry ai no heart feeling 1..) kena mncari & bought something for her special day (2dys taw beb aku mncari..)

anyway gurlz really had fun wif uolls..even though YOU & I are different..we are BEST FRIENDS!! & when we say FRIEND 4EVER that's definitely a lifetime PROMISE..peace!!

happy birthday ARNI..smoga pjg umur & capai sume impian..amin!

Sunday, June 20, 2010

HAPPY FATHER'S DAY...

2 my husband -
I MAY NOT SAY IT OFTEN..BUT TODAY IS D PERFECT DAY 2 SAY THIS..U ARE A GREAT PAPA & A WONDERFUL HUSBAND!! HAPPY FATHER'S DAY SWEETHEART!!

2 my dad -
NOT A DAY GOES BY..WHEN I DON'T THINK OF U & WISH THE VERY BEST 4 U..& I JUST WANT U 2 KNOW THAT IN MY HEART U'RE ALWAYS WITH ME..HAPPY FATHER'S DAY AYAH..

Saturday, June 19, 2010

18 JUNE AGAIN...

had plan to hang-out (as usual test sore) with my luvly buddy on the day..mcm biasa kalu dh bjumpa tu masing2 tlupa diri skjp..borak2 ketawa2 jugak tp turn nyanyi masing2 tak lupa..bila turn ai tgh syok2 nyanyi tetiba senyap (ai dh tertekan 'cancel' ka..) then masuk 2 org waiter sorang bwk cake & sorang lg bunga smbil lagu 'happy birthday' bkemundang dlm bilik..

OMG!!! who's make all this surprise?? this is out of my expectation..dorang pon tanya2 siapa punya angkara (ai though dorang sume punya keje) then ai nengok kt cake ada tulis 'happy birthday mama' & card kt bunga 'dari papa'..sob sob laki ai rupanya..rasa nk nangis pon ada & malu pon ada..patut ler petang tu dia sibuk tanya ai book bilik pukul berapa..

yg bestnya kengkwn ai yg lain2 sume jd teruja gitu..mik gambo pose bg nk rak (smpi tsiram air bunga tu kt kaki jusie..sorry fren) then dan2 tu yg sorang ni plak (arni...cannerr 5x) ''mas kita org ada beli card utk ko tp blom tulis..skrg nk tulis" hahahahah kelakar betul dorang ni..then ada lah gift utk ai jugak...this is 2nd time bday ai dgn dorang..

2 my luvly hubby - thanks a lot fr made my bday special as u r...luv u!!

arni, jusie, zurainy, haneem - u made my bday fun filled & exciting..a big thank u fr d card..gift (ai like that cute sofa okey..) secret recipe cake yg bkotak2 tu & yr time...u guys mmg best!! cannerr 5x..


Wednesday, June 16, 2010

LION CITY...

cuti sekolah kali ni we bwk adam jenjln ke Singapore (drive sndiri - senang nk gerak) bila sebut jek kota singa of coz in mind 'oh..expensive!'..tau je ler exchange rate dia high (klu stkt budget 1K baik cuti dlm Msia jek)..tp sbb mmg dah janji nk ke sana (gue de sedara mara kt sana) bak kata org sambil mnyelam minum air lar...

we stay at Orchard area & next to Mount Elizabeth hospital..hotel rate dia ai tell u..1 night punya rate = 1 nights 5* hotel kt KL..wpun hotel yg we all stay takat 3* tp very the puas hati..ai booked deluxe room earlier tp mrk upgrade my room to 'suite' & add 1 sofa bed w/out extra chgs..bilik cantik & bersih..bathroom & changing room pon besar...security a bit tight..masa register fr check-in mrk akan mtk passport semua yg stay in the room & they will scan in their system..then mrk akan bg 1 access card fr 1 adult to get in/out to the hotel..turun naik lift pon kena swipe card..

antara tmpt2 yg mnarik -

Singapore Flyer - ok flight yg besar & air-cond...dr atas boleh nmpk view Singapore (Johor pon nmpk)..utk complete 1 whole round its take about 30min..mrk ada juga sediakan packg2 spt in-flight audio guide..solemnisation..signature cocktail & full butler service sky dining..

Night Safari - byk outlets for a souvenir..ada night show at the amphitheatre..30min non-stop action packed show as their star animals demonstrate & amaze with their predatory & survival instincts..then hop on board the tram +- 45min tram ride with commentary across a landscape that dramatically chgs..

Universal Studios Singapore -the 1st experience many new rides & shows based on blockbuster hits..USS boasts a collection of world 1st incl the Far-Far Away Castle fr the world of Shrek & Madagascar...Shrek 4-D adventure best gila!!

Monday, June 7, 2010

KEBAHAGIAN DALAM PERPISAHAN...

some1 was asking me bout tis song..even ai tak ikut langsung AF8 & ai tak minat pon kat mamat shahir ni..tp 4 me tis song ok..not so bad..sedap d dengar kat telinga ai ni dh kira ok lar..apa2 pon masing2 punya pendpt lar kan..maybe ada yg tak suka dengar/menyampah dgn mamat jambu ni (jambu ker??) terpulang lar kan..ai ok jek hehhehe...layanzzzz!!!



tak perlu ucapkan sepatah kata

kerna lantang terbaca dr muka

kau & daku sudah tiada keserasian di jiwa

mungkin magisnya sudah hilang

tak perlulah kita mencuba lagi

betulkan kesilapan perhubungan ini

bila setiap perbincangan menjadi perbalahan

manakah agaknya cinta kasih

embun pun takan mampu menyubur sekuntum

bunga yg layu pd musim luruh

yg dulunya mekar di sinar suria

bila sudah kering pasti akan gugur

spt cinta kita yg jelas ternyata

semakin lama oh semakin rekah

menimbulkan tanya apa mungkin kita

temu kebahagiaan dlm perpisahan

usah titis air mata kau tangiskan

ku dh cukup menampung selautan

begitu lama ku pendam tp hanya berdiam

kerna cuba menafi realiti

Wednesday, June 2, 2010

COFFIN EXHIBITION...

dpt info psl pameran keranda (coffin exhibition) ni dr my fren...kbetulan wkend tu takde apa2 prog so decided bwk adam gi exhibition tu...this is 1st time adam went to National Museum (kesian anak aku kan...) & he looks so excited!

mula2 tu risau juga bwk adam...if normal exhibition ok lar tp this exhibition a bit scary...takut if dia tbawa2 smpi kt umah plak (nnti mama yg seram seh...) admission fee RM2 & fr kids below 12yrs-free...kt dlm exhibition tu adam had so many question about this...that & there...secara tak langsung we kena baca & explain pd adam (if not ai pon tak baca kot hehehh...) we don't think adam takut coz dia siap pusing2 & nengok dekat2 keranda2 yg mmpunyai bentuk2 yg unik...

overall ok lar...not so bad...gud 4 us & kids to know about cara2 pengebumian unik yg tak pernah kita tfikir sblm ni...kiranya mereka2 ni punya pmikiran creatif slain drp kpercayaan kuno bangsa masing2...bygkan aku sndiri tak pernah tfikir ada cara pengebumian jenazah dgn keranda2 di susun tgantung di tepi2 bukit/gunung (pelik juga bg mana dorang nk panjat tinggi2 tu smbil bawak keranda..) errmm byk lg ler keranda yg pelik2 boleh kita tengok kt exhibition tu...ai tak sempat nk snap byk pic..ada baiknya u org gi & nengok sndiri oh.. ;)




Saturday, May 29, 2010

INGAT SENANG NAK JADI CHONG WEI...

wesak day (28-may) we adik bradik mmg plan tak balik kg...sbb tak sanggup nak redah jam even kg kita org tak ler jauh mana hehehe...so dtg ler idea bernas my sis utk wat activity men badminton btwn us on Friday nite...adam bis taekwondo kol 10pm...dgn semangat yg bkobar2 ala2 atlet gitu...trus kita org zassss ke wangsa maju...

tak nk ngalah tu booking court smpi 2hrs (10.30pm-12.30am)...ha mik ko tak agak2 tu nk men...apa2 pon kita org enjoy tat nite...pastu lepak kt kedai mkn ala2 sahur gitu...lebey kurang 3am memasing cari ler jln pulang...hahahhaha

last bt not least...layan ler gambo2 yg ai smpt snap...2jam ai dok gelak smpi kering gusi nengok aksi ala2 chong wei dr mnantu2...anak2...& cucu2 tn hj ramli kita ini...baru dorang tau ingat snang ke nk jd cam chong wei...weiii!!!

Friday, May 28, 2010

TEACHING CHILDREN 2 BEHAVE APPROPRIATELY...

"teaching children discipline requires that u control yr impulses"

Most parents don't want to shame, punish/humiliate their children, but they're not sure what to do to help them behave properly. Although behavior modification is hotly debated among experts, most agree that children need clearly defined limits. As a parent who wants to raise your child to get along with others, how do you define limits & what should you do when rules are broken? Below are 3 important tips...

Child Behavior Management Tips
1) First & foremost if u expect children to behave & follow rules, make sure they know what they are & understand why they're in place. Clarity is the essence of child behavior management which means the rules must be few, simple & clear.

For instance, "We do not hit others" / "We do not draw on walls". When yr child disobeys a rule, be gentle, but firmly repeat the rule "We do not hit others" & give a reminder about the reason why.

For instance, "We use our words to tell others how we feel/what we need/want, rather than hitting them". Rule with reason & your child will act with integrity & strength.

2) Child behavior modification strategies should be employed when a child needs to change a behavior that hurts/endangers others/their property. Take this seriously because behavior that is threatening to others does not just go away. Rather than resorting to blame, shame/punishment, appeal to yr child's sense of compassion & do it in a way that is appropriate to yr child's level of development. Considering a child's level of development is paramount to effective child behavior management.

To do this, use story as a tool & take the scenario & turn it around.

For instance, let's say that your child grabbed away another child's toy on the playground. Tell your child a simple "what if" story that makes her the victim of this same/a similar aggression. Afterwards, ask her how she thinks it must feel to be playing with a toy when another child grabs it away. Now make the association to the act she just committed by asking her how the other child must have felt.

Next, ask her how she can make things right with the other child. This is how you teach compassion—u ask yr child to imagine herself in another person's shoes. Although this takes more time than yelling at yr child/punishing her, it will teach yr child to consider other people's feelings & respect their limits before she acts.

3) Child behavior management can be even more challenging when yr child is moody. Like adults, children have mood swings & may have periods when they're feeling down & it is difficult for them to control their impulses. Since this provides the impetus for them to act out, make sure yr child has the essential for good behavior: healthy food, plenty of sleep & a secure relationship with u.

If she has a period in which she seems to have days where she's feeling mad/sad, help her learn how to express & release those feelings. Although children should be encouraged to express verbally what is bothering them, for some kids, physical activity can jump start the process.

Sometimes, a series of punches to a pillow/punching bag will create the physical release necessary to let the words come out. Other times, physical expression will be enough. If u notice that yr child seems particularly moody, step up the time u spend together & also increase her level of physical activity by going on more walks, bike rides/trips to the playground. Get her out in the sunshine & help her feel close to u. Often, this is enough to neutralize a mood. Helping yr child to find positive outlets for her feelings will help her to act from a secure, happy & healthy base.
~family matters parenting magazine~


...consider that teaching children discipline requires that u control yr impulses...in fact, it may be better not 2 use d words child behavior mgmt at all...instead, focus on teaching yr child d skills she/he needs 2 learn 2 get along with others in order 2 thrive in this world...

Sunday, May 9, 2010

HAPPY MOTHER'S DAY...


Mother’s day is a special day when u admire & revere yr mom 4 d efforts & sacrifices she makes 2 b a dedicated mom...it is an occasion 2 honor each family’s mother & 2 express love & respect 4 all she has done 4 us unconditionally over d years...moms in broad terms r simple strict, traditional, soft, fashionable & cool at an individual level...kids always go famously with their mothers...they bcome d center of attraction 4 d kids...everything they do/speak holds a tremendous importance in d eyes of a child...hence, 4 every child his mommy is d BEST...she is d celebrity in her own right...though all kids love their mothers, often they may not express it...hence, mother’s day is an occasion 2 give tribute 2 d status of motherhood...

did u know that it's Beautiful Women Month?


~~ Beauty of a Woman ~~

d beauty of a woman is not in d clothes she wears,
d figure she carries, or d way she combs her hair.
d beauty of a woman must be seen from her eyes,
bcause that is d doorway 2 her heart,
d place where love resides.
d beauty of a woman is not in a facial mole,
but true beauty in a woman is reflected in her soul.
it is the caring that she lovingly gives,
d passion that she shows.
d beauty of a woman
with time, only grows...




"MOTHER IS D NAME OF GOD ON D LIPS & HEARTS OF ALL D CHILDREN"

IRON MAN 2...

this movie was made for kids, seriously...this movie was so soooo good...i just watched it yesterday with my son at TGV Wangsa Walk...it was such a good movie...best one yet...





Monday, April 26, 2010

SEORG PEREMPUAN YG BERNAMA ISTERI...

  • jika seorg isteri mnangis dhdpanmu, itu brerti dia tidak dpt mnahannya lg...
  • jika kau mmegang tgnnya saat dia mnangis, dia akan tinggal bsamamu spjg hidupmu..
  • jika kau mbiarkannya pergi, dia tidak akan kembali mnjd dirinya yg dulu, selamanya!!...
  • seorang isteri tidak akan mnangis dgn mudah, kacuali didepan org yg sgt dia sygi, dia akan mnjd lemah!...
  • seorang isteri tidak akan mnangis dgn mudah, hanya jika dia sgt mnyayangimu, dia akan mnurunkan rasa EGOnya...
  • wahai suami2, jika seorang isteri pernah mnangis krnmu, tolong pegang tgnnya dgn penuh pngertian...karena dia adalah org yg akan tetap bsamamu spjg hidupmu dsaat kau tpuruk terlalu dalam...
  • wahai suami2, jika seorang isteri mnangis karenamu, tolong jgn mnyia nyiakannya... mungkin, krn kputusanmu kau mrusak khidupannya...
  • saat dia mnangis ddpnmu, saat dia mnangis krnmu...lihatlah jauh kdlm matanya...dptkah kau lihat & kau rasakan SAKIT yg drasakannya karenamu??

Pd hari pnciptaan PEREMPUAN...MALAIKAT btanya kpd TUHAN "Apakah keistimewaan dr ciptaanMU ini?"


Lalu TUHAN menjawab "Ada byk KEISTIMEWAAN yg dmiliki oleh ciptaanKU ini..dbalik KLEMBUTANYA dia memiliki kkuatan yg begitu dahsyat.."

  • TUTUR katanya mrupakan KBENARAN..
  • SNYUMAN'nya adalah SMANGAT bg org yg dcintainya. .
  • PLUKAN & CIUMAN'nya bisa mberi KHANGATAN bg anak2nya..
  • dia TSENYUM bila mlihat temannya ttawa..
  • dia THARU, dia MNANGIS bila mlihat KSENGSARAAN pd org2 yg dkasihinya..
  • dia mampu TSENYUM dbalik KSEDIHAN'nya. .
  • dia sgt GEMBIRA mlihat KLAHIRAN, dia bgitu sedih mlihat KMATIAN..
  • TETESAN air matanya bisa mbawa PDAMAIAN..
tp dia sering dlupakan oleh SUAMI krn 1 hal..."...Apa itu Yaa TUHAN ??"

bahwa "Betapa, BHARGAnya dia..."