Tuesday, July 27, 2010

DOSA GUGUR APABILA SUAMI, ISTERI BERSALAM...

[suami_isteri.jpg]

Dosa gugur apabila suami, isteri bersalam RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud:
"Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya."

Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kpd suaminya krn senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yg sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dlm keletihan..

Muka yg masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami..malahan menyebabkan Allah turut murka & kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan drpd suami..

Sesungguhnya keredaan Allah terletak pd keredaan suami..justeru apabila suami pulang segeralah bukakan pintu..persilakan masuk dgn penuh hormat & ciumlah tangan suami sbg tanda hormat serta meminta maaf..walaupun isteri merasakan tidak berbuat sbrg kesalahan pd hari itu..

Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya..maka gugurlah segala dosa dr celah-celah jari mereka berdua..

Andai mempunyai anak-anak..ajarlah mrk itu utk selalu bersalaman dgn ayahnya krn kelaziman akan memupuk rasa kasih & hormat anak2 kpd orang tua..

Kebahagiaan rumahtangga terletak pd akhlak & budi pekerti isteri..biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhdp suami & berakhlak pula..tentu ia akan menjadi penghibur dlm rumahtangga..

Oleh itu wahai isteri..hendaklah berlumba2 utk menjadi seorang isteri yg solehah..yg bertakwa..berakhlak mulia & taat kpd suami..

Rasulullah bersabda, yg bermaksud:
"Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung- burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya."

Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas..maka bykkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suami..

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang memiliki mu."

No comments:

Post a Comment