Saturday, May 30, 2009

BELAJAR UBATI KKECEWAAN...


Rasa kecewa/kesal ada pd stiap org...masalah kluarga...putus cinta/gagal dlm ppriksaan adalah punca utama...kbiasaanya apbila sudah tkena 'pnykit' kecewa...rmi yg sukar mngikisnya..

brasa kecewa/kesal adalah normal...bgmanapun jgn biar ia mngusai diri hingga mndorong anda btindak luar dugaan & mngalami tekanan yg boleh mrosakkan diri & kerjaya...cuba blajar utk mngubati kkecewaan..

terima knyataan - kita hny mampu mrancang, Tuhan yg mnentukan...sbg manusia kita tidak boleh mnntukan khidupan krn sgalanya bgantung kpd takdir & ktentuan Ilahi...apa yg boleh kita lakukan ialah brusaha mngubah nasib kita...adakalanya kita bnasib baik ttp ada masanya kita juga d uji pelbg dugaan...hdpinya dgn tenang & reda krn slain mmiliki hikmah ttentu...ia pasti mngajar kita supaya lebih bhati2 & mnjdkan kita insaf..

bfikir - snaraikan pro & kontra apbila mmbuat ssuatu kputusan supaya tidak brasa tlalu kecewa apbila blaku pkara yg tidak djangkakan...biarkan ia blalu & lama klamaan anda akan dpt mngatasinya sdiri..

bfikiran positif - kenang kembali pristiwa krn kbahagiaan yg anda miliki hari ini mungkin dsbbkan pngalaman silam anda...jgn tlalu mngikut prasaan sbliknya tumpukan kpd pkara positif yg pernah anda lakukan dlm hidup...ia pasti byk mmbantu..

luahkannya - bahaya jika mmendamkan rasa kecewa krn boleh mmkn diri...kesannya anda boleh mndpt kmurungan & stress...perlu bkongsi rasa itu dgn mnceritakannya kpd org yg lebih rapat dgn anda...sdikit sbyk prasaan kecewa itu akan reda dgn pujukan, nasihat & smangat yg anda prolehi drpd mereka..

beri tumpuan pd hidup - teruslah brusaha utk mncapai matlamat dinginkan...apbila anda mmpunyai fokus sgl cabaran & rintangan bole dhdpi dgn mudah...jgn biarkan perkara remeh mnghantui anda shingga mmbuatkan anda kecewa..

No comments:

Post a Comment