Sunday, May 31, 2009

14 KAEDAH MENCEGAH KANSER...

D negara kita kanser mnjd pmbunuh k2 slps kmlangan jalan raya...namun berita baik mngenai kanser...ia boleh dcegah! brikut garis panduan yg dkluarkan Institut Penyelidikan Kanser Amerika Syarikat & Dana Penyelidikan Dunia utk kanser...

1) Pilih diet brasakan tumbuhan2 dgn sayur2an, buah2an kkacang serta kurangkan pngambilan mknan ruji bkanji yg dproses...pakar mmbuktikan kandunga vitamin, galina, serat, fitokimia & sbatian lain dlm sayur2an & buah2an mampu mlindungi drpd srangan kanser...juga rendah kalori & mncegah kgemukan yg mrupakan salah 1 punca kanser...

2) Dptkan berat bdn ideal...elakkan drpd mngalami kkurangan berat bdn/blebihan...krn kgemukan boleh mningkatkan risiko endometrium (mmbran mukus yg mngalas rahim)...juga boleh mningkatkan risiko kanser payudara & kanser buah pinggang...elakkan juga knaikan berat bdn mndadak slps usia 18thn krn ia brisiko besar...


3) Jgn duduk sj d tmpt kerja...lakukan 'latihan' bjln slama sjam/snaman seumpamanya stiap hari...mmbantu mncegah kanser kolon, payudara & kanser paru2...juga mmbantu mngawal berat bdn & mncegah kanser yg dkaitkan dgn kgemukan...

4) Dlm shari ambil 5/lebih hdangan yg tdiri drpd sayur2an & buah2an...dpt mlindungi drpd byk kanser spt paru2, kolon, perut, mulut, farinks, esofagus, payudara, hempedu, larinks & pankreas...

5) Kurangkan pngambilan mknan & gula yg dproses...mkn lebih drpd 7 hdangan yg tdiri dprd pelbgi bijirin, kkacang, tumbuhan brakar & brubi...bhgian tbesar diet spatutnya dtg drpd mknan ini...mknan brubi spt kentang & kledek, mknan brakar spt lobak pula dkaitkan sbg plindung kanser...kkacang pula mrupakan mknan kaya protein & sumber tmbhan dlm diet mncegah kanser...

6) Hentikan pngambilan alkohol...alkohol boleh mningkatkan risiko kanser mulut, farinks, larinks, esofagus, hati, kolon, rektum & payudara...

7) Hadkan pngambilan daging merah kpd kurang dprd 3 auns shari...seelok2nya pilih ikan, ayam/daging yg bukan drpd haiwan trnakan utk mngantikan daging merah...pngambilan daging merah (lembu, kambing, biri2 & sumpamanya) mningkatkan risiko kanser kolon, rektum, payudara, prostat & buah pinggang...

8) Gunakan minyak sayur2an yg ssuai scara sderhana...hadkan pngambilan mknan blemak trutamanya dr sumber haiwan...mndedahkan risiko kanser paru2, kolon, payudara & prostat...

9) Kurangkan pngambilan mknan bgaram & garam dlm hidangan...kandungan garam yg tinggi boleh mnyebabkan kanser perut...

10) Jgn mkn mknan yg tcemar dgn kulat...mknan yg tcemar dgn aflatokesin & mikroorganisma kulat mngundang bahaya kanser hati...ini krn mknan itu dsimpan tlalu lama dlm keadaan panas/lembap/krn mlebihi tempoh...

11) Simpan mknan yg cepat rosak dlm peti sejuk...ada kajian mmbuktikan pnyejukan dpt mngurangkan kperluan garam sbg pngawet & skali gus mngurangkan risiko kanser perut...

12) Kurangkan mknan yg dsalai...mmadai skali skala mknan (daging/ikan) yg dsalai atas api serta daging yg dawetkan & dasapkan...boleh mngakibatkan pngeluaran sbatian heterocyclic aromatic yg boleh mnyebabkan kanser...mknan yg dawet dgn nitrit pula mmpunyai nitrosamina yg juga bpotensi mnyebabkan kanser...kaedah mmasak dgn suhu rendah spt mngukus, mrebus, mreneh, mmbakar & mmanggang danggap baik utk ksihatan...

13) Jangan mrokok/mnguyah tembakau...tembakau adalah pnyebab utama kanser paru2 & bkemungkinan mnyebabkan kanser mulut, krongkong & sistem pnghadaman...

14) Tidak perlu diet supplement bg yg patuh kpd saranan d atas...para pnyelidik sndiri tidak mnyarankan pngambilan supplement sbg usaha mncegah kanser krn supplement yg mnggabungkan pelbgi kombinasi & dos bleum djamin bkesan...sblknya mknan yg kaya khasiat & sbatian trutama skali buah2an & sayur2an lebih dgalakkan...


sumber: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna

No comments:

Post a Comment