Friday, June 10, 2011

40 AMALAN WANITA KE PINTU SYURGA...(Peringatan 5)


buku ni my mom yg pinjamkn (tq Pn Rahmah)..katanya elok utk mnghilangkn rasa sedih & ai dh mula membacanya..rasanya ada few chapters yg ai nak sharing dgn u all..ok ai start with this part which is secara sedar/tidak we as wife yg mungkin tak pernah terpikir & ambil mudah before..

lets read part penting of this chap..

Peringatan 5 ~ Kesalahan Besar

Rasulullah SAW berkata:
"Janganlah seorang wanita bergaul dengan wanita lain lalu dia menyebutkan sifat-sifatnya kepada suaminya seakan-akan dia (suami) boleh melihatnya".

Dalam peringatan Nabawi ini, beliau memberi petunjuk kepada para wanita agar menghindari perantara (atau alat) yg boleh menggoncangkan sendi rumahtangganya, yg akhirnya boleh menimbulkan perceraian.

Berapa banyak engkau mendengar tentang seorang wanita yg diceraikan suaminya lalu suaminya itu menikah dgn temannya sendiri atau tetangganya atau wanita yg dekat dengannya, padahal si suami tidak mengetahuinya kecuali dari perantaraan isterinya sendiri.

Maka Rasulullah SAW, memberi peringatan kpd wanita seraya berkata kepadanya:
"Janganlah kamu duduk-duduk bersama suamimu, lalu engkau menceritakan ciri-ciri badan wanita lain atau sifat-sifat tubuhnya, seperti kulitnya yang lembut atau rupanya yang menawan, sehingga seakan-akan suamimu dapat melihat wanita yang engkau ceritakan itu, dan seakan-akan ia hadir dia hadapannya, sehingga hal ini mengundang rasa keinginan dan kekaguman suami kepadanya, lalu syaitan pun menguasai hatinya dan diapun  tertarik kepadanya. Kemudian tersirat di dalam dirinya untuk menceraikanmu. Dan, akhirnya suamimu mengahwini wanita yang engkau ceritakan itu".

Begitulah Rasulullah SAW mengangkat perasaan wanita dan meninggikan akhlaknya. Allah akan memberi balasan kpd setiap kebaikan yg diberikan kpd Islam dan kaum muslimin.

No comments:

Post a Comment